Koşmanın Faydaları !!

DeliTurK

Living is to resist
Yönetici
Katılım
9 Haz 2018
Mesajlar
4,392
Çözümler
6
Tepkime puanı
4,548
Puanları
113
Seviye
9
Ödüller
14
Konum
istanbul
Web sitesi
trappledestek.com
Koşmayı çok seven biriyim ve koşmanın faydalarını sizinle paylaşmak istedim
smile.gif
iyi forumlar
smile.gif



1)Koşmak hastalıkları önlüyor:

Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yürüttüğü araştırmaya göre; koşu sporu yapan yetişkinlerin erken ölme, kanser gibi sağlık problemlerinin hiç koşmayanlara oranla yarı yarıya az olduğunu kanıtladı. Ayrıca bu kişilerin daha sağlıklı bi yaşam sürdükleri belirtilirken, düzenli egzersiz yapılmasının önemini dile getirdiler.

2)Koşmak zekayı artırıyor:

Koşmak aynı zamanda zihni açıyor. Dikkat ve konsantrasyon gücünü yükseltiyor. Koşmak, beynin gri hücreleri üzerinde olumlu etki bırakıyor. Beyinin gri hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan kimyasal maddeler, koşu sırasında salgılanıyor.Almanyadaki Ulm Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre koşmanın zekayı artırdığını kanıtladı. Bu araştırmaya göre 30dan fazla kişiyle 2 ayrı denek grubu oluşturuldu. Bu iki grupta yer alan denekler, önce içinde yol tarifleri, yabancı kelime öğrenme, resimli anlatım ve yazılı ifade yeteneğinin saptanmasına yönelik sorular bulunan bir teste tabi tutuldu. Daha sonra birinci gruptaki insanların 6 hafta boyunca, haftada 2 kez yarımşar saat koşmaları sağlandı ve her iki gruptan, 2 haftada bir farklı testler çözmeleri istendi. Bilim adamlarının yaptığı 6 haftalık deney sonucunda, araştırmaya katılan deneklerde, konsantrasyonun artmasının yanı sıra görsel hafızanın da iyileştiği saptandı. Uzmanlar, şimdi düzenli koşunun neden görsel hafızanın gelişmesine sebep olduğunu ve koşmanın beynin hangi bölgelerinde değişim ve gelişime yol açtığını, araştırmanın ikinci aşamasında saptamayı hedefliyor.

3)Kalori yakmanızı hızlandırır:

Koşmak, her adımda vücudun kilo vermesini sağlıyor. Koşmak için fazla enerji gerektiği için, vücut bu enerjiyi sağlamak adına deposundaki kalorileri harcıyor. 1 kilometrede ortalama 100 kalori yakılıyor. Normal bir hızda koşan bir kişi, bisiklete binmek, yüzmek veya egzersizden daha fazla kalori yakılmasına sebep oluyor.
Koşarken kalori yakmanın haricinde koşu bittikten sonra da vücut enerji kaybetmeye devam ediyor. Bunun sebebi, koşarken vücut bol miktarda oksijen alıyor, bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini arttırıyor. Metabolizma hızı, vücudun bir günde yaktığı kalori miktarını gösterir. Eğer metabolizma hızınız artarsa, vücudun kalori yakışı da artıyor.

4)İskelet sisteminizi güçlendirir.

Koşmak, vücudun tüm iskelet sistemini harekete geçirir. Düzenli ve tempolu koşanlar, kemiklerin kalitesini korurlar ve osteoporoz riskini uzak tutuyor.

5)Koşmak kalbi ve kasları güçlendirir:

Koşmak kalbi büyütür ve kuvvetlendirir. bu zindelik pompasını zorlamazsanız, normal olarak gündüzleri 100 bin kere atar. kalp gece de çalışır ve vardiyasını kolaylaştırmak sizin elinizdedir. Çünkü düzenli koşarsanız, dinlenme sırasındaki nabzınızı 75′ten 55′ e düşürebilirsiniz. yani kalbiniz günde 30 bin, yılda 10 milyon atış tasarruf eder. koşma sayesinde kalbiniz daha ekonomik ve daha uzun süre çalışır. Ayrıca koşu, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklarla da mücadele etmede yardımcı oluyor.Vücudun forma girmesine yardımcı olan koşmak, özellikle hafif meyilli alanlarda yapıldığında daha fazla etki ediyor. Bu egzersiz kasların gücünü ve dayanıklılığını arttırıyor.

6)Koşmak kolesterol seviyesini düşürür:

Kolesterol düzeyini koşmak kadar etkili bir biçimde düzelten hiçbir ilaç ya da diyet yoktur. Trigliseritler (kandaki yağlar) azalır “iyi kolesterol” olan HDL artar. Yüksek tansiyon düşer, kan daha rahat bir şekilde akmaya başlar. Koşu, ideal bir kalbi koruma yöntemidir.

7)Koşmak stres giderir:

Koşmak stresle savaşmada çok iyi bir yöntemdir. Pozitif bir ruh haline sahip olabilmek için, düzenli olarak koşmanız tavsiye ediliyor.Her sinir bozukluğu ya da korkudan sonra bir tur atamayan herkez vücudunda dolanan stres hormonlarını günde en az bir kere yakmalıdır. Çünkü adrenalin, damarların iç duvarlarında kertikler açar ve onları gözenekli yapar. Buraya yağ ve kireç birikir ve damar tıkanır. Sonuçlar belli: Damar sertliği, kalp krizi ve felç.

8)Koşmak şeker hastalığını önler:

Koşmak kandaki şeker oranını düşürür. Ensülin şekeri kaslara gönderen, yağların da kalçalarda toplanmasına neden olan hormondur. Ayrıca vücutta tuz tutarak dokularda su toplanmasına neden olduğu için süngersi bir görünüm oluşturur. Ensülin seviyesinin düşmesi yaşlılıkta rastlanan şeker hastalığının önüne geçer.Yüksek oranda ensülin içeren iğneler vücut hücrelerini sürekli uyarır ve bir zaman sonra vücut bu hormona karşı tamamen bağışıklık kazanır. Kandaki şeker oranının sürekli yüksek olması ise, sinirlere ve hassas damarlara hasar verir.

9)Koşmak ürik asit seviyesini düşürür:

Ürik asitler kanda kristal halinde toplanamadıkları için koşu, vücudu guta karşı korur. Aksi durumda bu kristaller eklemleri tahriş eder veya damarların iç duvarlarındaki koruyucu tabakaya zarar verirler. Bu durum ise damr sertliğinin yolunu açar.

10)Koşu bağışıklık sistemini güçlendirir:

Bağışıklık sistemini, bol oksijen altında hareket etmek kadar güçlendirici bir ilaç bilinmiyor. Daha 30. dakikanın sonunda kandaki zararlı maddeleri öldüren hücrelerin oranı yüzde 31 artar. Bu hücreler eskisine göre daha saldırganlaşmıştır; bakteri ve virüslerle, hatta kanser hücreleriyledaha etkili mücadele ederler.

11)Koşmak rahat uyutur:

İstatistikler, düzenli koşan insanların koşmayanlara göre daha az uyku bozukluğu çektiklerini gösteriyor. Bu nedenle uyku sorunu olanlar haplardan önce, hafif koşuyu denemelidir. Ancak sabırlı olmalısınız, çünkü hedeflediğiniz sonuca en az iki ay sonunda ulaşabileceksiniz. Önemli bir nokta: Koşmak kişiyi uyandırdığı için akşam saat 7′den sonra koşmayın.

12)Ruhunuz ve libidonuz da sizinle birlikte koşar:

Yavaş koşan birisine kendini koşudan sonra nasıl hissettiğini sorduğunuzda “mutlu” , “ruhum dinlendi” , “gevşemiş” cevaplarını alırsınız. Koşma eylemi insanı yaşama sevinciyle doldurur ve kendi değerinin arkına vardırır. Özellikle kadınlar koşu sonrası kendilerini gevşek, dengeli ve mutlu hissederler.Ayrıca düzenli olarak koşanlar, özellikle kapalı alanlarda çalışanlar, bol oksijen alarak ve güneş ışınlarından yararlanarak, vücutlarının genç ve dinamik kalmasını sağlarlar.

Tavsiye koşu önerisi:

1.gün 3 kez 5 veya 6 dk koşu ve aralarda 2-3 dk yürüyüş yapın. 2.gün 8 veya10 dakika 3 kez koşu ve gene aralarda 2-3 dakika tempolu yürüyüş yapmalısınız, 2.hafta ise 4.gün 3 kez 10 dakika koşu ve aralarda 3 dakika tempolu yürüyüş yapın. 5. ve 6. gün 3 veya 4 kez 10 dakika koşu ve aralarda 2 dakika tempolu yürüyüş yapın. 3.hafta 7.gün 3 kez 15 dakika koşu ve aralarda 2 veya 3 dakika tempolu yürüyüş yapın, 8. ve 9.gün gene aynı şekilde devam edebilirsiniz 4.hafta 3 kez 20 dakika koşun ve aralarda 2 dakika tempolu yürüyüş yapın. Eğer bu şekilde planlı koşarsanız istediğiniz hedefe daha kısa zamanda varıp, daha fazla yağ yakabilirsiniz

Alıntı..
 
Geri
Üst