Paul Auster 77 Yaşında Hayata Veda Etti

Katılım
21 Haz 2018
Konular
93
Mesajlar
517
Puanları
1,889
Daha fazla  
Adım
Çağatay
Meslek
Şöför
Cinsiyet
Erkek
Cihaz
iPhone 8 Plus
Paul Auster hayatını kaybetti. New York Üçlemesi, Leviathan ve Brooklyn Çılgınlıkları gibi eserlerle tanınan Amerikalı yazar; çağdaş postmodern edebiyatın önemli temsilcileri arasındaydı.

Aralarında dünyaca ünlü New York Üçlemesi’nin de bulunduğu 34 kitabın yazarı Paul Auster, 77 yaşında akciğer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar sebebiyle yaşama veda etti. Ölüm haberi, yazarın arkadaşı ve dostu Jackie Lyden tarafından doğrulandı.
1714559651492.png

Joyce Carol Oates’un 2010 yılında yazdığı gibi Auster, “anlatıcıların nadiren güvenilmez olduğu ve olay örgüsünün temelinin sürekli değiştiği, son derece stilize, tuhaf bir şekilde bilmeceleri andıran postmodernist kurgusuyla” tanındı.
Eleştirmen Michael Dirda 2008’de şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Auster çağdaş edebiyatta en özgün nişlerden birini kurdu. Anlatım sesi Antik Denizci’ninki kadar hipnotik. Kitaplarından birine başladığınızda henüz ikinci sayfada dinlemeden edemezsiniz.”

Paul Auster Ardında Geniş Çaplı Bir Külliyat Bıraktı​

Tam adı Paul Benjamin Auster olan yazar 1947 yılında ABD’nin Newark kentinde dünyaya geldi. Columbia Üniversitesi’nde Fransız, İngiliz ve İtalyan edebiyatı eğitimi aldı. Sonrasında Fransa’ya taşınan yazar, Fransız yazarlardan çeşitli çeviriler yaptı ve Fransız şiiri üstüne antolojiler hazırladı.

1987’de New York Üçlemesi’yle büyük ilgi gördü ve eserleri birçok dile tercüme edilmeye başlandı. Ardından Ay Sarayı, Kehanet Gecesi, Köşeye Kıstırmak, Son Şeyler Ülkesinde, Leviathan, Şans Müziği, Timbuktu, Yanılsamalar Kitabı, Yükseklik Korkusu, Brooklyn Çılgınlıkları, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam ve Sunset Park gibi kitaplara imza attı.
1714559712884.png

Roman, öykü, şiir, senaryo ve kurgu dışı alanlarında eserler veren Paul Auster 30 Nisan 2024 tarihinde New York’ta hayatını kaybetti. Yazarın akciğer kanseriyle mücadele ettiğine dair ilk resmi açıklama, geçen yıl eşi Siri Hustvedt tarafından yapılmıştı.

Kaynak:
 
Geri
Üst