Yani açıkçası size hem katılıyor, hem katılmıyorum. Katılıyorum çünkü bazı uygulama geliştiricileri eski sürümlere destek vermek kolay ve mümkünken direkt yeni iOS sürümlerine odaklanmayı tercih edebiliyor. Bu da eski iOS sürümlerinde kalan cihazları elbette olumsuz etkiliyor.
Katılmamamın sebepleri ise şunlar:
Yeni çıkan uygulama ve oyunlar artık iOS sürümünden bağımsız bir şekilde gerekli düzeyde bir donanım isteyebiliyorlar. 5s ve 6 gibi cihazlar da bunu karşılayamıyorsa bunlara destek vermeye çalışmaları anlamsız olurdu, çünkü yaptıkları uygulama veya oyunlar çalışsa bile istediğiniz akıcılıkta, hatta doğru düzgün bile çalışmayabilirdi. Kaldı ki çoğu günlük kullanım uygulamaları da hala iOS 11 veya 12 sürümlerini desteklemekte.
Yeni jailbreak tweaklerinin çoğunlukla iOS 13 için çıkmasının sebebi ise çoğunlukla güncellik. iOS 13 için jailbreak çıkmışken (checkra1n, unc0ver, yakında Odyssey gibi), bir sürü kullanıcı iOS 13 gibi güncel bir sürüme geçmişken, kimileri iOS 11-12 gibi sürümlerle de uğraşmak istemiyor. Sonuçta tweak geliştirmek de kolay değil, her sürümü desteklemesi de hiç kolay değil. iOS sürümleri arasında da tweaklerin çalışması konusunda yöntem farklılıkları olabiliyor ve geliştirici her sürüm için uğraşmak istemeyebilir (Hatta kimi zaman istediğiniz sürümler için test edecek cihazları olmayabiliyor).
Android konusunda haklısınız. Genelde yeni uygulamalar bile bayağı eski Android sürümlerini bile destekleyebiliyor. Ama bu da tamamen Android cihazların yaşam döngüsünden dolayı. iOS cihazlarla karşılaştırıldığında Android cihazların çok çok az sürüm güncellemesi aldığı ortada. Bu da geliştiriciler için eski sürümleri destekleme mecburiyeti bırakıyor biraz. Zamanın amiral gemisi Samsung Galaxy S8 yanlış hatırlamıyorsam Android 10 bile almadı ve bu cihaz 2017'de çıkmış güçlü ve güzel bir telefon.
iOS cihazlara bakarsak, yavaşlatma teorisi bir yana (Ki bunu da batarya ömrü sebebiyle yapılması dışında mantıksız buluyorum), çoğu modele Apple uzun bir süre destek veriyor. 5s'i örnek alırsak, telefon 2013'te iOS 7 ile çıkmışken 5 yeni iOS sürümünün ardından Mayıs 2020'de bile güvenlik güncellemesi almış durumda. Bu süre zarfında uygulamalar da elbette yeni sürümler için destekleniyor ve güncelleniyor. Fakat cihazın yazılım güncelleme desteği bittiğinde uygulamaların yeni sürümler için güncellenmeye devam etmesi konusunda şikayet etmek bence mantıksız bir yandan. Olması gereken bu çünkü, uygulamalar gelişmeye ve güncellenmeye devam etmeli. Yeni bir iOS almadığı için bir süre sonra cihazlara uygulama güncellemeleri gelmemesi bu nedenle doğal, bu konuda geliştiricileri veya Apple'ı suçlamak yersiz bence. Hatta Apple'ın bu kadar süre cihazlarını desteklemesini ben şahsen seviyorum.
Kendim de bir 5s kullanıcısı olarak cihaza desteğin kesilmesini ben de can sıkıcı olarak buluyorum. Ama açıkçası bunca zaman sonra da böyle olması gayet doğal. Fiyatlar konusundaysa, aslında fiyatları makul ama ülkemizde değil. En yeni modellerden biri olan iPhone SE (2020), Amerika'da 400 dolar gibi bir fiyata sahip. Oranın birim parasıyla düşünürsek bu fiyat aslında uygun bir fiyat. Her sene alınmasa da 2-3 senede bir gayet rahat yeni modele o fiyatlarda geçilebilir. Ülkemizde ise başlangıç fiyatı 5300 lira. Yine birim para şeklinde düşünürsek bizim ülkemizde buna para vermek (Hele ki peşin) bence zarar yani. Ha diğer markaların çok mu farklı fiyatları, değil. Bu da bence daha da içler acısı.
Son olarak şunu söyleyeyim; haklısınız, bir yerden sonra yeni modellere geçmek zorunda bırakılıyoruz ve bu ülkemiz ekonomisinde pek de iyi bir durum değil. O konuda katılıyorum. Ama mesela siz de, ben de 6-7 yıllık telefonlar kullanıyoruz ve açıkçası eskimesi veya desteğinin bir yerde kesilmesi kaçınılmaz bir durumdu bence
Yapacak bir şey yok maalesef o konuda. Biraz fazla uzun oldu mesajım ama ben de düşüncelerimi yeterince açık bir şekilde belirtmek istedim.