Bir hayat klavuzu olarak felsefe nasil ogrenilir ?

  • Konbuyu başlatan AmiraL
  • Başlangıç tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 708

AmiraL

Emekli Yönetici
Apple Sever
Adım
Ahmetcan
Cihaz
iPhone 14 Pro Max
Katılım
11 Haz 2018
Konular
632
Mesajlar
3,088
Çözümler
1
Tepkime puanı
3,277
Puanları
2,464
Felsefe yapan bir kisinin yaninda o kisiyi dinleyerek ogrenilir. usta-cirak iliskisi ile ogrenilir. felsefe sadece okuyarak ogrenilen birsey degildir.

Temeliniz saglam degilse boyle felsefe okumalari ancak zihninizi karistirir.

Pythagorascilar yeni bir ogrenci aldiklarinda onun 7 sene boyunca soru sormasina izin vermezlerdi. Simdi bu surenin 14 yil olmasi gerekir. Soru sorabilmek icin once soru sorabilecek kadar yeterli bilgiye sahip olmaniz gerekir.

Felsefeyi ders gibi calismaktan cok, tartismalari takip edin. Ayni universite sinavlarindaki gibi; benim size salik verdigim sey konu calismaniz degil, bol bol deneme sinavi cozmeniz.

Size yakin gelen gorusleri curutmeye, karsit gelen gorusleri ise olumlamaya calisin. Kendinizi farkli konumlara sokun ve buralardan kendinizi kurtarmaya calisin. Kafanizdan Platonun diyaloglarina benzer Tartisma simulasyonlari kurgulayin.

Felsefe derin bir ugrasidir. Dolayisiyla eger okuyacaksaniz felsefe ile ilgili okuyacaginiz kitap da derin olmali. Birsey bilin, tam bilin. Ismini vermek dahi istemedigim lise duzeyi felsefe kitaplariyla vakit emek ve para harcamayin.

Kaynak veya baska sorular oldugu takdirde ozel mesaj yoluyla bana ulasin, elimden geldigince yardimci olurum.

not: lise odevleriniz icin asla gelmeyin, zaten mumkunse lisede felsefe gormeyin hayatinizin keyfini cikarin, gormek zorundaysaniz da odev almak gibi bir hataya dusmeyin
 
KS
KS

AmiraL

Emekli Yönetici
Apple Sever
Adım
Ahmetcan
Cihaz
iPhone 14 Pro Max
Katılım
11 Haz 2018
Konular
632
Mesajlar
3,088
Çözümler
1
Tepkime puanı
3,277
Puanları
2,464
Öncelikle bilmek istediginiz sey nedir bunu iyi secmek gerekiyor, bilinmek istenen;

1.felsefeyi sistemli akil yurutmeler yigini olarak ele almak mi
2.hakikati bilmek mi?

Eger amac hakikati bilmek ise, felsefede ulasilmis bir hakikat yoktur, felsefe tarihi belirli konulardaki aciklama denemeleriyle doludur. Aradiginiz sey gercekten bu aciklama denemeleri silsilesiyse, o halde asagidaki yolu izleyebilirsiniz:

Felsefeyi anlayabilmenin yolu once anavatanini, dogdugu donemi anlamaktan geciyor. Felsefenin hangi kosullar altinda dogdugunu bilmek Felsefi dusuncenin diger dusunce tarzlarindan nasil ayrilgidini da gormemizi saglar. Bu baglamda ilk okuyacaginiz kitap bir felsefe kitabi degil;

1.Oguz Tekin in Eski Yunan Tarihi olmalidir.
2.Ondan sonra Sefik Canin Klasik Yunan Mitolojisi okunmali. Ve bu insanlarin felsefe oncesi dusunce yapisi anlasilmali. Cunku ilk filozoflar denilen Miletoslular mitolojiden tamamen kopmamis, onu kullanmislardir. Onlarin neden bahsettigini anlamak icin mitolojiye hakim olmak gerekir.
3.Daha sonra Diogenes Laertiosun Unlu Filozoflarin Yasamlari ve Ogretileri adli kitabina gecip felsefeye baslayabilirsiniz. Bu magazinsel bir felsefe tarihi kitabidir bu yuzden de hem felsefi acidan hafiftir hem de filozoflarla ilgili cok eglenceli anektotlar verir.

Bunlari bitirdikten sonra yaniniza Bedia Akarsu - Felsefe Terimleri Sozlugunu alip, Alfred Weber - Felsefe Tarihini okuyabilirsiniz. Bu kitabi okurken bir yandan da Heinz Heimseth - Felsefenin Temel Disiplinlerini okumaniz temel disiplinlerin kafanizda oturmasina yardimci olacaktir.

Felsefeyi bu kitaplari ozumseyerek okudugunuzda buyuk oranda biliyor olacaksiniz. Ama bilmek istediginiz sey hakikat ise, onu disarida aramayin, o kendi icinizdedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…