Böbrek Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Katılım
9 Haz 2018
Konular
1,162
Mesajlar
4,487
İnsan yaşlandıkça vücut su kaybetmeye başlar. Aslında bu da yaşlanmanın nedenidir. Ani gelişen vücuttaki su kayıplarında dolaşan kan miktarının yeterli olabilmesi için vücut önce yavaş yavaş sıvı atışına engel olur. Böbreklerden idrar çıkışı durur. İdrar miktarı vücut tansiyonunun düşmesine engel olmak için idrarı tutar ki vücutta kan dolaşabilsin.

Özellikle yaz dönemlerinde çocuklarda çok sık karşılaşılan ishal vakalarında yeterli sıvı alınmadığı zaman idrar çıkışı durur ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Aynı şekilde yaşlılarda da yaz dönemlerinde rastlanan ishalden dolayı böbrek yetmezliğiyle sık karşılaşıyoruz. Özellikle bunama sorunu olan yaşlılar su içmeyi unuttukları için böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkabiliyor.

Hatta bazen yeterli su almayan yaşlılarda kandaki tuz miktarının aşırı artmasına bağlı birtakım beyinsel rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Vücut suyunun yüzde 1’ini kaybettiğimizde susuzluk hissi olur; yüzde 10’ ununu kaybettiğimizde ise bilinç kaybı olabilir; hatta kişi hayatını kaybedebilir. Bu nedenle ısının 28 derecenin üzerine çıktığı havalarda dışarıda uzun süre sıcak ortamda kalan kişilerde ve özellikle çocuk ve yaşlılarda sıvı miktarını artırmak gerekir.

Kuru üzüm, muz, portakal gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç, hatta kalp durması bile yaşanabilir. Hastaların özellikle potasyum yükselmesine dikkat etmeleri gerekir. Böbreklerin yetersiz çalışması halinde Kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik direncinin azalması, kemiklerde eğrilme, kırıklar oluşabilir.

Uygun tedavi ile böbreği hiç çalışmayan hastalar bile çok rahat ve uzun yaşayabilir. Bu durumda doğru tedavinin ve hasta uyumunun önemi büyüktür. Kronik böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerinden ikisi, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi, böbrek yetmezliğine neden olmadan tedavi edilmesi gereklidir.

Diyaliz hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması da gerekir. Diyalize girerken çok su içen hastalarda tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Hastalar, hemodiyaliz sırasında beslenme lerine dikkat etmelidirler.

Böbrek taşı olanlar;

- Siyah çayı ve kahveyi çok az tüketmeli,

- Bol su içmeli,

- Tuzu yemeklerden az miktarda almalı, ekstra tuzluk kullanmalı,

- Yeterli kalsiyum almalı, aşırıya kaçmamalı,

- Siyah çay yerine yeşil çay ya da diğer bitki çaylarını tercih etmeli,

- Alkolden uzak durmalı,

- Hayvansal kaynaklı protein alımına dikkat etmeli,

- İdeal ağırlığında olmalı, ani kilo kayıplarından kaçınmalı

Böbrek Sorunlarına Bitkisel Tedaviler

Şifa kaynağı ve tartışmasız ana eczane olan doğada bulunan birçok bitkinin birçok hastalığa iyi geldiği tartışmasız bir gerçek. Bu yazımızda böbrek hastalıklarına iyi gelen bitkileri yayınlıyoruz. İşte böbrek sorunlarına iyi gelen şifalı bitkiler…

Adaçayı, bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılarak içildiğinde, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.

Anason tohumları, toz haline getirilip, üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde, böbrek taşlarını düşürür.

Armut, böbrekleri çalıştırır.

Arpanın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı, böbrek ve safra kesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına karşı faydalıdır.

Aşk otu tohumları, 1 bardak sirke içine konulup 2 saat bekletilerek içilirse; böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarını düşürür.

Ayrık otu (50 gram) kökünün 1 litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç, böbrek taşlarını ve idrar yollarındaki kumu düşürür.

Andız otu üzüm şırasının içinde 1 ay bekletilip içilirse; böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önler.
 
Geri
Üst