Dopamin nedir ve ne işe yarar?

TheLastMohikan

Tecrübeli Üye
Elit Üye
Üye
Apple Sever
Adım
Serkan
Meslek
Güvenlik
Konum
İstanbul
Cihaz
iPhone 15 Pro
Katılım
11 Haz 2018
Konular
260
Mesajlar
1,066
Tepkime puanı
340
Puanları
2,089
Yaş
36
Beyindeki sinirlerin çalışması için etkili olan dopamin maddesi bu yüzden oldukça önemlidir. Özellikle ruhsal durumları kontrol altına almak için beyin nöronlarının iyi çalışmasını destekler.

Hafıza, planlama ve en önemlisi de karar verme mekanizması için işlevsel özelliği yüksek bir maddedir. Motor hareketlerini de etkileyen ve sinirlerin vücutta kusursuz işlemesi için sentezlenen bu madde için aynı zaman da ek takviye gereklidir. Hormonların çalışmasında da etkili olan dopamin özellikle anne sütünün üretiminde etkilidir.

DOPAMİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Şeker bağımlılığının fazla olması aşırı derece de abur cubur yeme isteği dopamin maddesinin eksikliğinden kaynaklanır.

- Uzun sürekli bir işe odaklanma süresindeki kopukluk

- Sürekli yorgunluk ve uyku halinin olmasının yanı sıra sağlıklı bir uykunun olmaması

- Ani duygu değişimleri yaşanması

- Ruhsal bunalım süresinin uzaması

- Yapılması gereken sorumluluklardan sürekli kaçma dopamin eksikliğinin göstergesidir.

DOPAMİN HANGİ BESİNLER BAKIMINDAN ZENGİNDİR?

Dopamin maddesini arttırmanın en etkili yol tirozin amino asidi içeren proteinlerden bol miktarda tüketmek gerekir. Proteinler dopamin maddesi için mükemmel bir destekleyicidir. Bu durumda dopaminin salgılanmasını artırmak için gün içinde yeterli miktarda protein almak gerekir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Doğada protein bakımından en zengin besinler süt ve süt ürünleridir. Sütten yapılan yoğurt, kefir ve peynir de vücudun günlük ihtiyacı olan proteini sağlar. Bu yüzden uzmanlar özellikle ergenlik çağından itibaren bu besinlere karşı alerjisi olmayan kişilerin tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

BALIK

İçerdiği omega -3 yağ asitleri beynin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yağ asitleri vücutta yağlanma yapmaz. Tersine vücudun ihtiyacı olan enerjiyi ve proteini karşılar.

KIRMIZI VE BEYAZ ET

Hindi, ördek ve tavuk etleri beyaz et grubuna girer. Protein bakımından zengin olan bu besinler, protein maddesinin yanı sıra birçok vitamin ve mineral desteği sağlayarak vücudun sağlığını korur. İnek, koyun ve sığır etleri de kırmızı et grubuna girer. Ancak bu etleri tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Örneğin çok fazla yağ içerdiklerinden vücuttaki kolesterol oranını artırabilirler. Bu yüzden haftalık yeteri miktarda tüketilmeliler.

Bu besinlerin yanı sıra kırmızı pancar betain maddesi bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda brokoli, siyah fasulye, bakla, ıspanak, mercimek ve yeşil yapraklı sebzeler de protein maddesi bakımından zengindir.
 
Geri
Üst