Dünyanın En Tehlikeli Kuşu: CASSOWARY

josepH

CR.cryp
Moderatör
Apple Expert
Tecrübeli Üye
Elit Üye
Cihaz
iPhone 13 pro Max
Katılım
10 Haz 2018
Konular
511
Mesajlar
2,081
Çözümler
2
Tepkime puanı
1,281
Puanları
2,464
Konum
Türkiye
Dünyanın en tehlikeli kuşu olarak bilinir. Düşünüldüğünde akıllara ilk olarak Kartal yada Akbaba gibi yırtıcı kuşlar gelse de onlar Cassowary kadar kaçınılması gereken bir kuş çeşidi değildir. Cassowary, Avustralya ve Yeni Gine’de bulunan Tropik ormanlarda görülür.Oldukça iri ve çok ama çok tehlikeli bir kuş türüdür. Vücut özelliklerine bakıldığında Deve kuşu cinsinden oldukları çok rahat anlaşılabilir.

dunyanin-en-tehlikeli-kusu_84098_b.jpg


Cassowaryler çok dirençli hayvanlardır. Sahip oldukları bu biyolojik etken onları hayata sımsıkı bağlamıştır. Kuş türleri üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde en uzun yaşayan üçüncü kuş ve ağırlık bakımından da en ağır ikinci kuş türü oldukları tespit edilmiştir. Ömürleri neredeyse 50 yıla yakındır.

Dişi Cassowaryler erkelerine oranla daha büyüktürler ve tüyleri daha renklidir. Dişi olmaları sebebiyle kendi türleri arasında hemen fark edilirler. Tür dikkatle incelendiğinde boylarının 2 metreye kadar olaştığı görülmüştür. Tabi ki dişiler bu konuda araştırma konusu olmuşlardır.

1680-Cassowary-Attack-300x225.jpg


Cassowary ailesinin ortalama boy uzunluğuna bakıldığında bu oran 1,5 metre ile 1,7 metre arasındadır. Kuş türünün uzunluğu konusunda elde bilgiler onun ne kadar tehlikeli olabileceğine işaret eden ilk verilerdir. Kuşun ayak parmakları üç tanedir ve ortadaki parmağı diğerlerine göre daha uzun, büyük ve kalındır. Parmaklarının ucundaki dayanıklı ve kesici tırnakları bir pençe vazifesi görürler. Zaten bu kuşun tehlikeli olarak anılmasının en önemli sebebi budur çünkü saldırı esnasında hedefine doğru koşarak pençelerini kullanır ve hasmının bedeninde derin kesikler açar.

Vücut ağırlıkları 60 kg ye kadar ulaşabilir. Ağırlık oranı fazla görünse de koştuklarında saatte 50 km lik bir hıza çıkabilirler. Bacaklarının çok kuvvetli olması onlar için büyük avantajdır. Onları avlarını yakalamaktada ,öldürmektede kullanırlar. Sert bir zeminde zıpladıklarında kendi boyları kadar bir yüksekliğe sıçrayabilirler. Kendilerine yapılan bir takım saldırıları engellemek için ayaklarını ,kimi zamanda başlarındaki keratin kaplı orta sertlikte olan üçgen görünümlü boynuzlarını kullanırlar. Boynuz başın tam üstünden ve gaganın çıkış noktasından başlayarak yukarı doğru küçülerek yükselir. Boynuzun büyüklüğü 18 cm dolaylarındadır.

1680-cassowary-Robert-South3-300x399.jpg
Beslenirken bolca meyve yerler. Bu sebeple doğal sirkülasyonu (devir daim, devamlılık) sağlamak amacıyla dışkılarını tohumlanmaya yardımcı olmak için uygun yerlere bırakırlar. Meyveler dışında canlıların ölü bedenleriyle (leş), kemirgenlerle, böceklerle, kuşlarla, kurbağlarla ve balıklarlada beslenebilirler.

Cassowary genelde yalnız yaşayan bir kuş türüdür. Bu durum sadece çiftleşme döneminde ve yumurtlama zamanında değişir. Dişiler yumurtladıklarında en az 3 en fazla 8 adet yumurtlarlar. Kuluçka süresi 42 gün kadardır ve erkekler bu görevin sorumluluğunu üstlerine alırlar ancak erkeklerin tehlikeye karşı önlem alma yetilerinin gelişmiş olması onları koruma konusunda temkinli kılar. Erkek Cassowaryler yavruların doğmasından sonra bile bir aydan daha fazla bir süre kadar civcivlerin yanında beklerler.

Cassowary çok tehlikeli olmasının yanında nesli tehlike altında olan bir kuştur. Boynu mavi renkli ve tüyleri siyahtır. Boynunun alt kısmında ayrıca kırmızı renkli ibibik görünümlü bir çıkıntı mevcuttur. Bu kuş türü görüldüğünde yanına fazla yaklaşılmaması gerekir hatta ordan temkinli bir şekilde derhal uzaklaşılmalıdır çünkü Cassowaryler her an saldırma eğilimine sahiptirler. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu açıklamak gerekirse : Dünya savaşında Yeni Gine topraklarına çıkan Amerikan askerlerinin bir kısmı bu kuşlar tarafından öldürülmüştür. Sanırım kuşların neden günümüzde neslinin tükenme noktasına gelmiş olduğunu daha iyi anlamısınızdır çünkü sebebin kaynağı o günlerden gelmektedir.


To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Geri
Üst