Kanda Karbondioksit Fazlalığının Zararları
Karbondioksit (CO2) , kanda mevcut bulunan bir gazdır. Nefes aldığımızda vücudumuz oksijen kullanır ve atık olarak karbondioksit üretir. Normal seviyelerde solunmasının size bir zararı yoktur. Fakat bu gazın büyük miktarlarda solunması, kalıcı hasarlara neden olabilir ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir.
Kanda karbondioksit fazlalığının zararları nelerdir?
Kanda karbondioksit artarsa ne olur.
Karbondioksit, kandaki oksijenlerin yerine bağlanarak boğucu etki yapan bir gazdır.
Solunuma etkileri: Karbondioksit, kandaki oksijenlerin yerine bağlanarak boğucu etki yapan bir gazdır. Bu durum karbondioksit zehirlenmesi diye adlandırılan ve sinir sistemi tahribatına, solunum sisteminde kalıcı bozulmaya neden olan bir olaydır.
Kardüyovasküler etkileri: Kan çok fazla karbondioksit ile dolarsa, hiperkapni olarak bilinen duruma neden olur. Kanın pH seviyesinin artması ve asidik duruma gelmesi de karbondioksitin zararları arasındadır. Bu duruma asidemi denir ve asitliğin yükselmesi ile vücut hücrelerine zarar veren, kalp fonksiyonlarını sekteye uğratan asidoza neden olur. Asidoz aynı zamanda düşük kan basıncına da neden olabilmektedir.
Sinir hasarı: Kanda yüksek asitliğin bir sonucu olarak, sinirlerde tahribat meydana gelmesi, kanda karbondioksit fazlalığının zararları arasındadır. Karbondioksitin sinirlerde tahribatı, halüsinasyonlara, nöbet geçirmeye, solunum yetmezliğine, komaya veya ölümle neden olabilir.
Boğulma: Boğucu özelliği olan karbondioksit, boğulma esnasında herhangi bir fiziksel etki göstermez ve nefes alıp vermenizde aksaklığa neden olmaz. Soluduğunuz havada oksijen içeriği yetersiz ise, vücutta kalıcı hasarlara neden olabilir ve ölümünüze sebebiyet verebilir.