Merkür'ün çekirdeği ile mantosu arasında 11 mil kalınlığında bir elmas tabakası var

DeliTurK

Administrator
Admin
Kurucu
Yönetici
Apple Expert
Adım
Devrim
Meslek
Güvenlik
Cihaz
iPhone 13 Pro Max
Katılım
9 Haz 2018
Konular
1,193
Mesajlar
4,651
Çözümler
20
Tepkime puanı
5,644
Puanları
2,564
Yaş
49



Merkür, güneş sistemindeki en küçük gezegendir ve karanlık yüzeyi ve yüksek çekirdek yoğunluğu nedeniyle her zaman bir gizem olmuştur. Ancak gökbilimciler, yüzeyinin önemli miktarda grafit, bir karbon türü içerdiğini uzun zamandır biliyorlar. Yeni bir araştırma, çekirdek-manto sınırındaki grafit kabuğunun altında kalın bir elmas tabakasının yattığını ortaya koyuyor.

Çin ve Belçika'dan bilim insanları yakın zamanda Nature Communications'da Merkür'ün çekirdek-manto sınırında bir elmas tabakasının varlığını öne süren bir çalışma yayınladı . Bu tabakanın 18 kilometreye (11 mil) kadar kalın olduğunu öne sürüyor. Bulgular, gezegensel farklılaşma süreçlerini, yani gezegenlerin farklı iç katmanları nasıl geliştirdiğini anlamada önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor.

Bilim insanları elmas tabakasının Merkür'ün karbon açısından zengin magma okyanusunun kristalleşmesi nedeniyle oluştuğuna inanıyor. Gezegen soğudukça, bu karbon yüzeyde bir grafit kabuğu oluşturdu. Ancak çalışma, bu dönemde grafitin tek kararlı karbon fazı olduğu varsayımını sorguluyor .

"Yıllar önce, Merkür'ün aşırı yüksek karbon içeriğinin önemli etkileri olabileceğini fark ettim," Pekin'deki Yüksek Basınç Bilimi ve Teknolojisi İleri Araştırma Merkezi'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Yanhao Lin Phys.org'a söyledi. "Bu, muhtemelen iç kısmında özel bir şeyin gerçekleştiğini fark etmemi sağladı."





Araştırmacılar, Merkür'ün iç koşullarını yeniden yaratmak için termodinamik modellemeyle birleştirilmiş yüksek basınç ve sıcaklık deneyleri kullandılar. 7 Giga Pascal'a kadar basınç seviyelerine ulaştılar ve bu da Merkür'ün minerallerinin denge evrelerini incelemelerine olanak sağladı. Merkür'ün demir çekirdeğindeki kükürtün varlığının magma okyanusunun kristalleşme sürecini etkilediğini belirlediler. Kükürt, sıvı sıcaklığını düşürerek çekirdek-manto sınırında bir elmas tabakasının oluşumunu kolaylaştırır. Ayrıca, gezegensel farklılaşma sırasında karbon içeriğini etkileyen bir demir sülfür tabakası oluşturdu.

Elmas tabakasının yüksek termal iletkenliği Merkür'ün termal dinamiklerini ve manyetik alan oluşumunu etkiler. Elmas tabakası, ısının çekirdekten mantoya aktarılmasına yardımcı olur, sıvı dış çekirdekteki sıcaklık gradyanlarını ve konveksiyonu etkileyerek manyetik alanı etkiler.

Bulguların ayrıca Merkür'e benzer boyut ve bileşimlere sahip diğer karbon zengini dış gezegen sistemlerini ve karasal gezegenleri anlamak için de çıkarımları var. Merkür'de gözlemlenen süreçler diğer gezegenlerde de meydana gelebilir ve potansiyel olarak benzer izler bırakabilir. Çalışma, benzer elmas katmanlarının diğer karasal gezegenlerde de var olabileceği sonucuna varıyor, ancak koşullar tam olarak doğru olmalı.

Kaynak :
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…