Öz Güvenli Çocuk Yetiştirme yöntemleri

  • Konbuyu başlatan Damla
  • Başlangıç tarihi
  • Mesaj 0
  • Görüntüleme 501

Damla

Co Admin
Yönetici
Apple Expert
Adım
Öznur
Cihaz
iPhone 11
Katılım
13 Haz 2018
Konular
1,107
Mesajlar
5,271
Çözümler
14
Tepkime puanı
4,605
Puanları
3,064
Yaş
39
Konum
Türkiye
Öz güvenli çocuk yetiştirmek çok önemlidir, ancak öz güvenli çocuk ile küstah çocuk arasında çerçevesi iyi çizilmiş bir sınır yoktur. Hangi durumlarda öz güvenli olunur, hangi durumlarda küstah olunur? Bu sorunun cevabı bulunursa eminim toplumsal hayata büyük bir katkı sağlanmış olacaktır.

Özgüvenli çocuklar yetiştirmek


Günümüzde öz güvenli çocuk yetiştirmekten anlaşılan, çocukların kimin ne dediğine bakmaksızın kendi duygu ve düşüncesine göre yaşamasıdır. Ancak toplumsal hayat bir birlikte yaşama alanıdır ve karşılıklı istek ve ihtiyaçlar söz konusudur. Başkasının duygu ve düşüncesini önemsemeden yaşayan çocuk öz güvenli çocuk değil; küstah çocuktur. Küstah karakterli çocuk ise toplum hayatında sıkıntılar yaşamaya ve yaşatmaya adaydır.

Biz öz güvenli çocuktan kendi duygu ve düşüncelerini yaşarken etki altında kalarak doğrularından vazgeçmeyen ancak başkalarının duygu ve düşüncelerine de tümden duyarsız kalmayan, bu ikisi arasında kaldığında kâr zarar hesabı yapabilen kısacası iletişim becerileri ideal insan modeline uyan çocukları anlıyoruz.

Öz Güvenli Çocuk Yetiştirme yöntemleri​

  • Günlük hayatta karşılaştığınız olaylar hakkında fikrini alın. Sevgili okuyucular öz güvenli çocuk yetiştirebilmek için günlük hayatta karşılaştığınız durumlar hakkında çocuklarınızın fikirlerini almayı unutmayın. Bunu yaparsanız çocuklarınız kendilerini değerli hissederler.
  • Çocuklarınıza çeşitli durumlarda tepki verirken davranışlarını değerlendirin. Zaman zaman çocuklarımıza kızmak durumunda da kalabiliriz. Böyle durumlarda çocuklarınıza değil de davranışlarına tepki gösterdiğinizi belirtmeyi unutmayın.
  • Onaylayın. Özellikle 0-6 yaş aralığında çocukların olumlu davranışlarının onaylanması çok önemlidir. Onları onaylamayı unutmayın. Böyle yaparsanız olumlu davranışların pekiştirilmesini sağlamış olursunuz.
  • Her durumda onların yanında olduğunuzu hissettirin. Çocuklarınızın yaşantılarında çeşitli sorunlarla karşılaşmaları doğaldır. Onlara her durumda yanlarında olduğunuzu hissettirmeniz gerekmektedir.
  • Sorumluluk verin. Çocuklarınıza yaşlarına uygun işleri yapmaları için fırsat verirseniz bu durum onların kendilerine güvenmelerine sebep olacaktır.
  • Onlara sevdiğinizi söyleyin. Çocuklar için sevilmek ve sevildiğini anne babasından duymak çok önemlidir. Onları sevdiğinizi kendilerine söylemeyi ihmal etmeyin.
  • Onları olduğu gibi kabul edin. Her çocuk özeldir. Çocukların güzel özellikleri olduğu gibi hoş olmayan özellikleri de olabilir. Onlara daima iyi ve doğruyu gösterin ancak farklılıklarını da olduğu gibi kabul edin. Çocukları zihninizdeki kalıba sokma çabası bazen onların ruhsal gelişimlerine zarar verebilir.
Sevgili okurlar, öz güvenli çocuk yetiştirmek istiyorsanız, öz güvenli çocuk yetiştirme yöntemlerini öğrenmeli ve uygulamaya çalışmalısınız. Hayatta çaba göstermeden mükafat almak zordur. Ne demişler: ‘’Emeksiz yemek olmaz. Bu konuyu da fazla abartırsak öz güvenli çocuk yetiştirelim derken küstah çocuk yetiştirme durumunda da kalabiliriz.,

Kaynak: Alıntı...
 
Geri
Üst