- Katılım
- 22 May 2019
- Konular
- 64
- Mesajlar
- 199
- Tepkime puanı
- 213
- Puanları
- 1,889

Secure Boot Hatasız UEFI Windows 10 Kurulumu
Yeni bir bilgisayar aldıysanız ya da temiz bir başlangıç yapmak istiyorsanız, ilk durağınız genellikle Windows 10 Kurulumu olur. Bu yazımızda, güncel bir şekilde Windows 10 işletim sistemini nasıl kuracağınızı anlatıyoruz. Bunun yanında, Windows’un yeni güncelleştirmeleriyle beraber ortaya çıkabilen “Secure Boot” hatasını da nasıl çözebileceğinizi açıklıyoruz.Kurulum Öncesi Gerekenler
Kuruluma başlamadan önce bazı gereklilikleri sağlamamız gerekiyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:- Güncel Windows 10 ISO Dosyası
-
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
-
- Rufus ISO yazma aracı
-
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
-
- En az 16 GB kapasiteye sahip bir USB bellek
Rusuf ile UEFI Windows 10 Kurulum için ISO Dosyasını USB Belleğe Yazma
Rufus aracını açın. Araç, otomatik olarak sisteme takılı bellei seçecektir. Bu noktada, “Aygıt” kısmında seçiliği belleğin, kullanmak istediğiniz bellek olduğundan emin olun. Bellek içindeki tüm veriler silinecektir.
Ardından, “Seç” butonuna tıklayarak, indirdiğiniz Windows 10 ISO dosyasını seçin.

Windows 10 ISO dosyasını seçtikten sonra, Disk Bölümü Düzeni seçeneğinin “GPT” olarak seçildiğinden emin olun. GPT, UEFI BIOS ile gelen sistemlerle uyumluluğu sağlamaktadır.

Dosya Sistemi: NTFS mi FAT32 mi?
Ayrıca Dosya Sistemi seçeneğinin “NTFS” olarak seçildiğinden emin olun.
Tüm adımları yaptıktan sonra, “Başlat” tuşuna basarak aracı başlatabilirsiniz.

Rufus, sizi USB aygıttaki tüm verilerin silineceği hakkında uyaracaktır. Doğru USB’nin seçili olduğunu kontrol ettikten sonra, yüklemeye devam edebilirsiniz.

Bilgisayarınızın ve USB belleğinizin hızına göre, belleğe yazma işlemi uzun sürebilir. Rufus, işlem bittikten sonra sizi “Secure Boot” seçeneğini BIOS’tan devre dışı bırakmanız gerektiği hakkında uyaracaktır. Bu durumu rehberin ilerleyen aşamalarında açıklayacağız.

Rufus ile UEFI Windows 10 Kurulum işlemi için gerekli USB belleğimizi hazırladık. Artık kuruluma geçebiliriz.
BIOS Ayarları ve USB’den BOOT Etme
Eğer USB’yi, format atacağınız bilgisayarda hazırladıysanız, bilgisayarınızdaki verileri yedeklediğinizden ve format atacağınız diskte önemli bir dosya bırakmadığınızdan emin olduktan sonra, USB takılıyken bilgisayarı yeniden başlatın.Eğer yeni bir bilgisayara, örneğinFreeDOS olarak gelen bir laptoba, format atacaksanız, USB’yi takıp bilgisayarınızı başlatın. USB’yi hızlı bir porta takmak yararlı olacaktır.

USB’mizi takıp bilgisayarı başlattıktan sonra, önyükleme menüsüne girmek için ilgili tuşa basıyoruz.
Önyükleme menüsü tuşu, bilgisayar ve anakart üreticileri arasında değişebilir.
- Sisteminiz için doğru tuşu bulmak adına, Boot Menüsü Kısayol Tuşları Veritabanı adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Burada, yön tuşları yardımıyla USB belleğimizin üzerine geliyoruz.

Enter tuşuna basıp, seçimimizi kaydediyoruz. Seçimimizi onayladıktan sonra sistem yeniden başlayacak.
Bundan sonraki süreçte, iki ekranla karşılaşabilirsiniz:
- Secure Boot Hatası
- Windows 10 yükleme ekranı
Secure Boot Hatası ve Çözümü
Windows’un gelen yeni güncellemeleriyle beraber, hazırlanan kurulum USB’sinin dosya dürü değişikliğe uğradı. Bu nedenle, eski sürümlerden farklı olarak yeni sürümlerde, kurulum esnasında Secure Boot ayarını kapatmak gerekebilir.Aşağıdaki gibi bir hata aldıysanız, Secure Boot ayarını BIOS üzerinden kapatmamız gerekiyor demektir. Endişelenmeyin, oldukça zahmetsiz bir süreç.

Bu hatayı aldıktan sonra bilgisayarımızı kapatıyoruz. Ardından BIOS ekranına girmek için yeniden açıyoruz ve BIOS’a ulaşmak için ilgili tuşa sürekli basmaya başlıyoruz.
BIOS sürekli basmaya devam ederken BIOS ekranı ile karşılaşacağız.

BIOS’a girmeyi başardık, ardından Boot sekmesine girip, Secure Boot ayarını devre dışı bırakmamız gerekiyor.
Fakat bazı sistemlerde, Secure Boot ayarını devre dışı bırakmak için BIOS parolası oluşturmak gerekebiliyor.
Bunun için Security sekmesine giriyoruz.

Security sekmesine girdikten sonra, “Set Supervisor Password” seçeneğine geliyoruz ve Enter tuşuna tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan kutucuğa, BIOS için belirlediğimiz parolayı girmemiz gerekiyor.
- Bu noktada basit ve kolay olarak hatırlanabilen (ör. 1234 ya da abcd) bir parola seçmenizi öneririrz. Zira BIOS şifresi unutulduğunda, ancak yetkili servis yardımıyla kurtarılabilmektedir.

Şifreyi tekrar girdikten sonra yeniden Enter tuşuna basıyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.

Şifremizi belirledikten sonra tekrardan Boot sekmesine gidiyoruz.

Secure Boot Seçeneğine gelip, Enter tuşuna tıklıyoruz ve “Disabled” olarak değiştiriyoruz.

Secure Boot ayarını da kapattığımıza göre, Windows’u kurmak için önümüzdeki tek engel, BIOS’ta yaptığımız değişiklikleri kaydedip çıkış yapmak.
Bunun için Exit sekmesine geliyoruz ve “Exit Saving Changes” seçeneğine gelip Enter’a basıyoruz. Seçimimizi onayladıktan sonra sistem yeniden başlayacak.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz gibi, Önyükleme menüsüne giriyoruz ve USB belleğimizi seçiyoruz.
Bilgisayarımız yeniden başlayacak. Eğer başka bir aksilik ortaya çıkmazsa, Windows 10 kurulum ekranıyla karşılaşmış olacağız.
Windows 10 Kurulumu
Bilgisayarımız yeniden başladıktan sonra, Windows’un kurulum ekranıyla karşılaşmış olacağız.İlk olarak Dil, Saat Birimi ve Klavye Türü’nü seçiyoruz. İleri tuşuna basıp devam ediyoruz.

Sonrasında karşımıza çıkan ekranda Şimdi Yükle butonuna tıklıyoruz.

Lisans Anahtarı
Sonrasında karşımıza Windows’u Etkinleştir ekranı çıkacak. Bu ekranda,- Lisans anahtarınız varsa anahtarınızı girebilir,
- Lisans anahtarınız yoksa veya önceden etkinleştirilmiş bir bilgisayara format atıyorsanız, Ürün anahtarım yok seçeneğini seçebilirsiniz.

Etkinleştirme ekranından sonra karşımıza, Windows türü seçim ekranı çıkacak. Burada Windows 10 Home ya da Windows 10 Pro seçeneklerini seçebilirsiniz.
Eğer mevcut bir lisansınız varsa, lisansınızda bulunan Windows türünü seçmelisiniz. Aksi takdirde lisansınız çalışmayacaktır.

Sonrasında karşımıza, Lisans Koşulları Sözleşmesi çıkacak. Lisans koşullarını kabul ediyorum kutucuğunu işaretleyip, ileriye tıklayıp deva edebilirsiniz.

Sonrasında karşımıza, ne tür yükleme yapmak istediğimiz hakkında seçenekler çıkacak.
- Windows’u sıfırdan kuracaksanız ya da kurulu bir bilgisayara temiz kurulum yapacaksanız, “Özel: Yalnızca Windows’u yükle” seçeneğini seçmelisiniz.

Disk Biçimlendirme: Format
Tebrikler. Kurulumdan önceki son adım olan, Disk bölümü seçim ekranına geldik.Burada bize, Windows’u nereye kurmak istediğimiz soruluyor.

Eğer yeni bir bilgisayara kurulum yapacaksanız, içinde gelen SSD ve bölümlerini, mevcut bir bilgisayara kurulum yapacaksanız, Windows’un kurulu olduğu SSD ve bölümleri seçmelisiniz.
- Windows’un üzerine temiz kurulum yaparken, eski Windows’u silmek için şu adımları takip edin:
- Eski Windows’un kurulu olduğu sürücünün tüm bölümlerini silin. Bu noktada sadece Windows’un kurulu olduğu diskin bölümlerini sildiğinizden emin olun. Bu işlem geri alınamaz.

Boyut seçeneği karşınıza çıktıktan sonra Uygula butonuna tıklayın.

Bu işlemin sonucunda, ana disk bölümünün dışında ek bölümler de oluşabilir. Bunlar Windows için gerekli bölümlerdir.
Tamam butonuna tıklayın.

Bunun sonucunda, Windows’u kurmak istediğimiz disk hazır hale gelmiş olacak. Diskin en büyük boyutlu bölümünü seçin ve İleri butonuna tıklayın.

Bundan sonrası Windows’un kontrolünde olacaktır. Bu süreçte dosyalar, USB bellekten sisteminizdeki diske kopyalanacak ve işletim sistemi oluşturulacaktır.

İşlem bittik sonra sisteminiz yeniden başlayacak ve Windows karşılama ekranıyla karşılaşacaksınız. Bu noktada USB belleğinizi çıkartabilirsiniz.
- Eğer yeniden başlatma sonrasında, Windows kurulum ekranı geldiyse, endişelenmeyin. USB belleği çıkartın ve sisteminizi yeniden başlatın.
Windows’un Ayarlanması
Sorunsuz bir kurulumun sonunda Windows karşılama ekranına kadar geldik.Devam ettiğimizde ilk olarak hangi bölgede olduğumuzu seçmemiz istenecek.

Sonrasında klavye düzenini seçmemiz istenecek.

İkinci bir klavye düzeni isteyip istemediğimiz sorulacak. Eğer farklı dizilimlerde klavye kullanıyorsanız, ekleyebilirsiniz.
Eğer tek bir klavye düzeniniz varsa, Atla tuşuna tıklayıp geçebilirsiniz.

Klavye düzeninden sonra, Windows internete bağlanmak için izin isteyecektir. Bunun amacı, güncellemeleri ve temel sürücüleri indirmektir.
Eğer kablolu bağlantınız varsa bu ekran gelmeyebilir.
Eğer Kablosuz ağ ile bağlanacaksanız, ağ bilgilerinizi girip devam edebilirsiniz.

İnternet erişimi sonrası, bilgisayarı hangi amaçla kullanacağımız sorulacaktır. Bilgisayarı kendiniz için kullanacaksanız Kişisel seçeneğini seçebilirsiniz.

Yerel veya Microsoft Hesabı
Sonrasında Windows, Microsoft hesabıyla oturum açmanızı isteyecektir. Eğer hesabınız varsa ve kullanmak istiyorsanız girebilir, kullanmak istemiyorsanız Çevrimdışı hesap butonuna tıklayarak hesap girmeden devam edebilirsiniz.
Eğer hesap girmediyseniz, Windows sizi ikna etmek için birkez daha soracaktır.
Sınırlı deneyim butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.

Sonrasında, sizden kullanıcı adı girilmesi istenecektir.

Kullanıcı adı sonrası parola girmeniz istenecektir. Eğer parola olmadan kullanmak istiyorsanız, ilgili alanı boş bırakıp İleri tuşuna tıklayabilirsiniz.

Son olarak Windows, sizden gizlilik ayarları için izin isteyecektir. Bu ayarlar sizin kullanım verilerinizin toplanması ile alakalıdır.

Hepsini kapatıp, Kabul Et butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.

Son olarak, sizden Etkinliklerin eşitlenmesi ile alakalı izin istenecektir. Kişisel tercihinize göre Evet ya da Hayır seçimi yapabilirsiniz.

Windows Masaüstü Hazırlanıyor
Bundan sonra Windows, işletim sistemini oluşturmaya, son rütuşları yapmaya ve en son masaüstünü oluşturmaya başlayacaktır.Bu süreç içinde bilgisayarınız birkaç kez açılıp kapanabilir. Bu normaldir. Sabırla sürecin bitmesini bekleyin.

Kurulum tamamen tamamlandıktan sonra, Windows masaüstü ile karşılaşacaksınız.

Tebrikler! UEFI Windows 10 kurulum işlemini başarıyla tamamladınız.