AMH Testi Nedir ?

TheLastMohikan

Tecrübeli Üye
Elit Üye
Apple Sever
Adım
Serkan
Meslek
Güvenlik
Cihaz
iPhone 15 Pro
Katılım
11 Haz 2018
Konular
260
Mesajlar
1,076
Tepkime puanı
340
Puanları
2,089
Yaş
36
amh-testi.jpg

AMH Testi
AHM, karın ve erkek vücudunda mevcut olan, glikoprotein yapısında olan bir maddedir. En büyük işlevi ise, cinsiyet farklılaştırmasıdır. İsmini de bu işlevinden almaktadır.
AMH yani kelime anlamı ise; karşıttır. Müller kanalı; dişi fetusta tüplerin rahmin ve vajinanın oluşmasını sağlamaktadır. Döllenme ve hamilelik neticesinde erkek fetus oluşursa, testislerden anti müllerian hormonu salgılanır. Bu sayede erkek fetusta rahim ve vajina gelişimi meydana gelmez. Bu hormon sayesinde çift cinsiyet ya da diğer karışıklıklar meydana gelmez.
AMH anne karnında erkek bebeğin gelişimi boyunca testis dokusunda bulunan sertoli hücrelerinden salgılanır. Bu sayede de müller kanalının gelişmesini söz konusu olmaz. Şayet fetus dişi ise, testis dokusu mevcut olmadığı için AHM salgısı söz konusu olmaz ve müller kanalı gelişir. Müller kanalı bu noktada; rahim, vajina ve tüpler gibi üreme organlarını ifade eder.
Kadınlarda Anti-müllerian hormonun salgılanması sonucunda anne karnında gebelik 36. Haftada ise, yumurtalıklarda ve granülosa hücrelerinde başlamaktadır. Gebelik dünyaya geldikten sonra da menopoza girene dek devam etmektedir. Fizyolojik olarak AHM seviyesi kadınlarda daha düşüktür.
Kadınlarda mevcut olan AHM işlevi ise; folikül seçimidir. Kadınlarda yumurtlama süreci boyunca küçük preantral foliküller büyüyerek antral foliküllere dönüşür ve yumurtlama meydana gelir, bu aşamalardaki hızı ve seçiciliği AMH sağlar.
Kadınlarda AMH yumurtalıklardaki foliküllerden salgılanmaktadır. Foliküller, yumurta hücresinin taşındığı ufak keselerdir. Kadınlarda doğumdan menopoza kadar AMH salgılanması devam eder.
AMH normal değeri kaç olmalı?
Kadınlarda AMH değerinin kaç olması gerektiği hakkında görüş birliğine varılamamıştır. Ancak genel olarak 1-3 ng/dl arasında kabul edilmektedir.

AMH testi ne zaman ve nasıl yapılır?
AMH kadının yumurtlama döngüsü içerisinde ve farklı adet dönemlerinde farklılık gösteren bir hormon değildir. Bu sayede de adetin her günü ya da herhangi bir dönemde bu testi yapmak mümkündür. Kadının adet döneminde de yapılabilen bu tahlil, aç ya da tok karnına yapılabilir. AMH değeri ölçümü diğer kan tahlilleri ile aynı şekilde koldaki damarlardan alınan kan ile kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.
Gebelik (hamilelik) döneminde AMH değeri?
Hamilelik ve emzirme döneminde AMH seviyelerinde değişiklikler meydana gelmemektedir. Hamile olan kadının, gebe olmadan önceki döneminde de AMH değeri neredeyse aynıdır. Bu sebeple de gebelik değerlendirmelerinde AMH değerleri kullanılmamaktadır.
Kısırlık, Yumurtalık kapasitesi (over rezerzi) ve AMH?
AMH hormonu kadınlarda başlıca yumurtalık kapasitesi (over rezervi) değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Bu noktada hedef ise; kadının hamile kalabilmesi için hormon seviyelerinin, yumurta üretme yetisinin ve yumurtalık rezervlerinin araştırılması ve tespit edilmelisidir.
Bu sayede tüp bebek ve diğer yardımcı üreme yöntemleri sonucunda tahmini başarı oranları tespit edilebilir. AMH’nin over rezervi belirlenmesinde FSH, E2 (östrojen), İnhibin-B gibi hormonlara göre çok daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir. FSH ile etkileşmesi yok kabul edilir.


AMH hormonun kullanılabileceği diğer durumlar:

  • Yumurtalık rezervlerinin araştırılmasında,
  • olgularında,
  • Menopoz teşhisinde,
  • Menopoz yaşının tespit edilmesinde,
  • Yumurtalıklarla ilgili sorunlarda,
  • Yumurtalık hasarının tespit edilmesinde,
  • Kanser tedavileri sonucunda yumurtalıkların ne kadar etkilendiğine,
  • Erken ve gecikmiş puberte tanısında,
  • Polikistik over tanısı (PKOS hastalarında AMH değeri 2-3 kat yüksektir.),
  • Kısırlık tedavilerinde OHSS riskini öngörmek amacıyla,
  • tedavilerinde başarı şansının ne kadar olabileceğine,
  • Granülosa hücreli yumurtalık tümörlerini tanısında ve nükslerin tespit edilmesinde,
  • Erkeklerde sertoli hücreleri ve sperm üretim fonksiyonunu değerlendirmek için, kullanılmaktadır.

AMH düşüklüğünü yükseltmek ve tedavisi mümkün müdür?
Hastalar tarafından en çok merak edilen soruların başında AMH düşüklüğünü yükseltmenin mümkün olup olmadığı gelmektedir. Yumurtalık rezervlerinin değerlendirilmesi için kullanılan diğer hormonlr gibi, AMH hormonu da yumurtalıklar hakkında bilgi vermektedir. Nasıl ki, hastanın yaşı medikal tedavilerle gençleştirilemiyorsa, bu gibi hormonların da yükseltilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı da AMH ya da FSH hormonları yükseltmek için kürler, bitki çayları ya da şifalı karışımlar işe yaramamaktadır.
Kısırlık tedavisinde en önemli faktör, zamanın iyi kullanılmasıdır. Bu sebeple de bu değerleri düşük anne adaylarının zaman kaybetmeden tedavi yöntemlerine başvurması gerekmektedir.
Menopoz yaşını tahmin etmede AMH değeri?
Yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar göstermiştir ki, menopoz yaşını tahmin etmede kullanılabilecek en faydalı yöntem AMH değerini tespit etmektedir.
 
Üst