Dünyanın ilk 2 TB 3D dört seviyeli hücreli NAND flash bellek kalıbı

BuralardanGeciyordum

Apple Sever
Adım
Fatih
Meslek
Telefoncu
Cihaz
iPhone 14 Pro Max
Katılım
6 Şub 2024
Konular
28
Mesajlar
169
Çözümler
2
Tepkime puanı
66
Puanları
74
Yaş
43
Konum
Türkiye
1719206624746.png

Western Digital, yakın zamanda yapılan bir yatırımcı sunumu sırasında bomba etkisi yarattı. Depolama devi, dünyanın ilk 2 TB 3D dört seviyeli hücreli NAND flash bellek kalıbını tanıttı. Çip, yoğunluk açısından rekabeti gölgede bırakıyor. Başlangıçta veri merkezi pazarıyla sınırlı olsa da tüketici bilgisayarlarına da sızma ihtimali oldukça yüksek.
Bu küçük çip, WD'nin ortağı Kioxia ile birlikte geliştirilen son teknoloji ürünü 8. nesil BiCS 3D NAND teknolojisini kullanarak 256 GB'lık depolama alanını tek bir kalıp da paketliyor. Üretim teknolojisi, WD'nin tek bir kalıba 218 katmanı sığdırmasını sağlar; bu, günümüzde çoğu NAND flash belleğin sunduğu 112 katmanın neredeyse iki katıdır. Karşılaştırıldığında, genel kullanıma yönelik 2 TB SSD'lerde genellikle paket başına 16 X 128 GB (1 TB) kalıp bulunur. WD'nin yeni yongalarıyla, aynı tek yonga paketinde iki kat kapasiteye (2 TB (256 GB)) sahip olursunuz.
Western Digital ayrıca yeni QLC NAND'ın etkileyici performans kazanımları sunduğunu iddia ediyor. İstatistiklerine göre, G/Ç verimi rakip NAND'a göre yüzde 50 daha hızlı ve yazılan GB başına yüzde 13 daha az güç kullanıyor. Yoğunluk açısından bakıldığında, WD'nin QLC kalıbı rakip markalara göre yüzde 15-19 daha yoğundur.

1719206643904.png

WD'nin bunu başarmak için kullandığı teknik akıllacadır. Çipin tamamını tek seferde aşındırmak yerine, CMOS denetleyici devresini tek kalıp olarak üretiyorlar, çeviriyorlar ve hibrit bağlama kullanarak yığılmış QLC NAND bellek katmanlarını birbirine bağlıyorlar.
Kısa vadede WD, yüksek kapasiteli depolamaya doyumsuz bir ihtiyaç duyan veri merkezi ve yapay zeka eğitim pazarlarında yüksek yoğunluklu QLC paketlerini satmayı hedefliyor. Ancak teknoloji çok geçmeden kaçınılmaz olarak masaüstü SSD'lere de sızacak.
Elbette QLC NAND'ın yüksek dereceli TLC ve MLC NAND'a kıyasla bazı dezavantajları vardır. Yazma dayanıklılığı daha düşüktür ve özellikle ağır iş yükleri altında performans tutarsız olabilir. Bununla birlikte WD, önceki nesillere kıyasla QLC dayanıklılığını yüzde 60 oranında artırdığını, aynı zamanda gecikmeyi ve üretim tutarlılığını da artırdığını iddia ediyor.

1719206667119.png

Western Digital, arayüz hızları, düzlem sayısı, gecikme rakamları vb. gibi 2 TB kalıpla ilgili tüm mimari ayrıntıları henüz açıklamadı. Yine de, yüksek verim gerektiren yapay zeka/veri merkezi kullanım durumlarına odaklanıldığında, iyi bir rastgelelik bekleyebiliriz. G/Ç performansı.

Depolama devi yeniliğe yabancı değil. Nisan ayında WD, 368 TB NVMe flash depolama sunan 30 kiloluk paketini tanıttı. Benzersizdi çünkü zorlu ortamlarda güvenilir depolama sağlamak için bir taşıma çantasıyla birlikte geliyordu.

Kaynak:
 
Geri
Üst