- Adım
- Alper
- Cihaz
- İPhone 12 Pro
- Konular
- 489

iOS 19 ile ilgili son sızıntılar, şirketin kullanıcı deneyimini kökten değiştirmeden modern bir görünüm sunduğunu gösteriyor. iOS 18’in ardından radikal değişiklikler beklenirken, Apple kullanıcıları şaşırtmadan güncellenmiş ama tanıdık bir arayüz hazırlamış gibi görünüyor. Bu yaklaşım, hem geleneksel iPhone kullanıcılarını memnun edecek hem de arayüzde modernlik arayanları tatmin edecek.
Uygulama İkonlarında Yeni Dönem Başlıyor
En dikkat çeken yeniliklerden biri uygulama ikonlarının yeniden tasarlanması olacak. İkonlar hâlâ köşeleri yuvarlatılmış kare şeklinde olacak ancak çok daha çağdaş, düz ve sade tasarımlarla karşımıza çıkacak. Bu değişiklik, iOS 7’den bu yana gelen "flat design" anlayışının modernize edilmiş hali olarak yorumlanıyor. Yeni ikonlar, özellikle OLED ekranlarda daha canlı ve net görünümler sunarak görsel deneyimi geliştirecek.
Tab Bar Değişiyor
iOS 19’un en tartışmalı değişikliği ise “tab bar” yani sekme çubuğu üzerinde olacak. Apple bazı uygulamalarında bu çubuğu kaldırarak dikkat çekmişti: Journal, Apple Sports ve Vision Pro gibi uygulamalarda artık klasik tab bar bulunmuyor. Ancak şirket bu öğeden tamamen vazgeçmiyor; yeni sistemde sekmeler alt sol köşeye yerleştirilen bir butonla erişilebilir hale gelecek. Böylece hem kullanım kolaylığı korunacak hem de ekran sadeleşecek.
Apple, geçmişte iOS 18 ile gelen "Fotoğraflar" uygulamasındaki ani değişiklikler nedeniyle eleştirilmişti. Bu yüzden kullanıcıların alışkanlıklarını tamamen değiştirmeyen ama yeni özellikler sunan bir yaklaşım benimsedi. Apple analistlerine göre, iPhone kullanıcılarının büyük kısmı arayüz değişimlerine karşı temkinli yaklaşıyor; bu yüzden adım adım dönüşüm, marka sadakati için daha etkili.
iOS 19'da bataryayı optimize etmek için yapay zeka kullanılacak
Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın iOS 19 ile beraber yapay zeka destekli bir batarya yönetim özelliğini sunacağını belirtti. Kullanıcıların telefonlarını kullanma eğilimi ve uygulamaların güç tüketimi yapay zeka ile analiz edilerek pil kullanımı optimize edilecek. iOS 19'da ayrıca, kilit ekranına telefonun tamamen şarj olmasının ne kadar süreceğini ayrıntılı olarak gösteren bir pil göstergesi ekleneceği belirtiliyor.
iOS 19’un dikkat çeken yeniliklerinden biri, gelişmiş büyük dil modelleri (LLM) ile güçlendirilmiş yeni Siri olacak. Bloomberg’e göre bu Siri, insan benzeri bir etkileşim sağlayarak ChatGPT ve Google Gemini gibi platformlarla benzer bir deneyim sunacak. Siri ayrıca iOS’un mevcut Uygulama Niyetleri (App Intents) sistemiyle entegre olarak üçüncü taraf uygulamalar üzerinde daha hassas bir kontrol imkânı tanıyacak. Ancak bu gelişmiş Siri’nin duyurusu iOS 19 ile yapılacak olsa da, sistemin 2026 yılına kadar bir sonraki güncellemeyle, örneğin iOS 19.4 ile kullanıma sunulması bekleniyor.
Apple, geçmişte iOS 18 ile gelen "Fotoğraflar" uygulamasındaki ani değişiklikler nedeniyle eleştirilmişti. Bu yüzden kullanıcıların alışkanlıklarını tamamen değiştirmeyen ama yeni özellikler sunan bir yaklaşım benimsedi. Apple analistlerine göre, iPhone kullanıcılarının büyük kısmı arayüz değişimlerine karşı temkinli yaklaşıyor; bu yüzden adım adım dönüşüm, marka sadakati için daha etkili.
iOS 19'da bataryayı optimize etmek için yapay zeka kullanılacak
Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın iOS 19 ile beraber yapay zeka destekli bir batarya yönetim özelliğini sunacağını belirtti. Kullanıcıların telefonlarını kullanma eğilimi ve uygulamaların güç tüketimi yapay zeka ile analiz edilerek pil kullanımı optimize edilecek. iOS 19'da ayrıca, kilit ekranına telefonun tamamen şarj olmasının ne kadar süreceğini ayrıntılı olarak gösteren bir pil göstergesi ekleneceği belirtiliyor.
iOS 19’un dikkat çeken yeniliklerinden biri, gelişmiş büyük dil modelleri (LLM) ile güçlendirilmiş yeni Siri olacak. Bloomberg’e göre bu Siri, insan benzeri bir etkileşim sağlayarak ChatGPT ve Google Gemini gibi platformlarla benzer bir deneyim sunacak. Siri ayrıca iOS’un mevcut Uygulama Niyetleri (App Intents) sistemiyle entegre olarak üçüncü taraf uygulamalar üzerinde daha hassas bir kontrol imkânı tanıyacak. Ancak bu gelişmiş Siri’nin duyurusu iOS 19 ile yapılacak olsa da, sistemin 2026 yılına kadar bir sonraki güncellemeyle, örneğin iOS 19.4 ile kullanıma sunulması bekleniyor.
Son düzenleme: